Justa de Jong (Celliste Residentie Orkest): “Ik hoop dat het publiek deze prachtige ervaring met ons wil delen”

Op zaterdag 25 augustus is het Residentie Orkest terug in het Zuiderparktheater voor een romantisch concertavond met twee wereldberoemde werken: Schilderijententoonstelling van Moesorgski en Vioolconcert in D majeur van de Russische componist Tsjaikovski. Justa de Jong, celliste bij het Residentie Orkest heeft de tijd genomen om te praten over het aanstaand optreden in het openluchttheater.

U bent sinds 1998 onderdeel van het Residentie Orkest als cellist, wat is volgens u de aantrekkingskracht van dit symfonieorkest dat bijna 115 jaar actief is?
Justa: De aantrekkingskracht van het orkest zit hem in aan de ene kant het avontuurlijke en aan de andere de grote traditie die wij hebben, dit maakt dat het altijd spannend blijft om in dit orkest te spelen en ernaar te luisteren.

Op 25 augustus komt het Residentie Orkest voor een Zuiderparkzomerconcert naar het Zuiderparktheater waarbij Schilderijententoonstelling van Moesorgski en Vioolconcert van Tsjaikovski ten gehore wordt gebracht. Waarom is er gekozen voor deze stukken?
Justa: De Schilderijententoonstelling is één van de meest beeldende, afwisselende en fantasierijke stukken die ik ken, je ziet de schilderijen gewoon aan je voorbij trekken. Het Vioolconcert van Tsjaikovski heeft zoveel melancholie en herkenbaarheid in zich en doet de viool helemaal tot z’n recht komen.

Kan er iets vertelt worden over hoe er begonnen wordt aan een stuk en sinds wanneer het Residentie Orkest bezig is met het oefenen van de twee stukken voor het optreden in het Zuiderparktheater?
Justa: Woensdag beginnen wij intensief te repeteren voor dit programma, we hebben de stukken vaker gespeeld maar nog nooit met onze chef Nicholas Collon, zaterdag spelen we het in het Zuiderpark en zondag in het Concertgebouw.

Het Residentie Orkest heeft vaker een optreden gegeven in het Zuiderparktheater. Wat maakt het bijzonder om in de openlucht op te treden?
Justa: Het is altijd fantastisch om in de openlucht op te treden, we worden als orkest onderdeel van de natuur, de wolkenlucht is een prachtig decor en de vogels begeleiden ons met hun gezang.

Wat hoopt u dat ons publiek mee zal krijgen van het concert?
Ik hoop dat het publiek deze prachtige ervaring met ons wil delen.

Wilt u het optreden van het Residentie Orkest in het Zuiderparktheater niet missen? Koop dan direct een kaartje via onze website. De kaarten gaan snel!