Ernst Molenaar vertelt over Film, Cocktails, Music and Stars

Het Zuiderparktheater is op 10 augustus dè plek voor het evenement Film, Cocktails, Music and Stars: een avondvullend happening met de elementen die de titel heeft beschreven, maar ook een theatercollege over het ontstaan van de Perseïden-zwerm én andere vreemde zaken in ons zonnestelsel ondergaan. Deze college wordt gegeven door Ernst Molenaar en door middel van een aantal vragen is er wat meer inzicht over wat er verwacht kan worden tijdens deze bijzondere avond.

Wie is Ernst Molenaar precies?
Als kind van de maanlandingen eind jaren zestig, ben ik van jongs af aan geïnteresseerd in alles wat zich ‘daarbuiten’ afspeelt. Op mijn twaalfde bouwde ik mijn eerste telescoopje met een simpel lensje, waarmee ik de maan opeens van ietsje dichterbij kon bekijken. Dit soort voyeurisme smaakte naar meer, en er volgden grotere telescopen en studies over het heelal en de oorsprong ervan. Toch is dit uiteindelijk niet mijn professie geworden; via een opleiding tot musicus aan het conservatorium en daarna de fotovakschool ben ik uiteindelijk zelfstandig fotograaf en filmmaker geworden. Maar die lichtpuntjes daarboven zijn mij altijd blijven bekoren…

Tijdens Film, Cocktails, Music and Stars wordt er een theatercollege gegeven over de sterren, onder de sterren. Wat is er bijzonder aan vallende sterren?
Vallende sterren zijn eigenlijk helemaal geen sterren; het zijn hele klein stofdeeltjes die met grote snelheid van buitenaf in de atmosfeer duiken. Door deze hoge snelheid verbranden ze door wrijving met de lucht en dat is dat lichtstreepje die je heel kort aan de nachthemel kunt zien. Op bepaalde momenten in het jaar vallen er wat meer van die stofjes tegelijk naar beneden, en dan noemen we dat een zwerm. Het grappige is dat de Perseïden als zwerm niet zo heel bijzonder zijn, maar omdat dit fenomeen in de zomer plaatsvindt is de kans groter dat je ze ziet omdat je dan vaak lekker buiten onder de nachthemel zit.

De Perseïden-meteorenzwerm is een jaarlijks fenomeen, waarom is er gekozen om rondom deze zwerm een evenement te organiseren bij het Zuiderparktheater?
Juist daarom, én omdat mensen toch vaak niet zo goed weten wat zo’n meteorenzwerm nou eigenlijk is, hebben we ervoor gekozen om in het Zuiderparktheater daar een lezing over te geven in een relaxte zomerse sfeer.

Kun je wat meer vertellen over de rest van het programma van die avond?
Zodoende is er behalve de lezing ook gezorgd voor zomerse versnaperingen, relaxte muziek van de band Loco/Motive én een echte openluchtbioscoop met de spannende film 2010: The Year We Make Contact; het vervolg op de legendarische film 2001: A Space Odysee.

Voor wie is dit evenement interessant?
Kortom, het is een interessant evenement voor al diegenen die ’s-avond’s wel eens verbaasd omhoog hebben gekeken naar al die lichtjes aan de hemel, en zich afvragen wat daarboven allemaal gebeurt. En maak je geen zorgen als wis- of natuurkunde nooit je hobby zijn geweest: dat was het van mij ook nooit… dus wordt het een goed te volgen verhaal. En wordt het je toch nog allemaal teveel, dan pak je gewoon nog zo’n lekkere cocktail!

Wat voor cocktail drink jij graag onder de sterren?
Ik drink niet vaak cocktails, maar ik zou dan het liefst gaan voor een Colorado Bear Hug, of een Margaritha.

Benieuwd naar deze avond? Kaarten voor Film, Cocktails, Music and Stars kunnen gekocht worden via onze website.