Zes vragen voor Alexander Serban over Haags Beat Festival 2018

Haags Beat Festival 2018 staat voor de deur en daarom is het hoog tijd om wat vragen te stellen over het festival aan één van de organisatoren. Alexander Serban (middelste op de foto, met Lesley Warendorff en Bart Post) is één van de drie organisatoren van Stichting Popagenda Scheveningen en Haags Beat Festival – waarvan de 2018-editie op 8 juli 2017 in het Zuiderparktheater zal plaatsvinden – en beantwoordde in totaal zes vragen.

Stichting Popagenda Scheveningen heeft meerdere popevenementen op haar naam staan, waaronder HipFest. Hoe is Popagenda Scheveningen op het idee van Haags Beat Festival gekomen?
Je zou zeggen dat wij alleen de Scheveningse live muziek promoten. Scheveningen is mijn passie en ons belangrijke aandachtsgebied, maar muziek op zich is natuurlijk ook onze passie. Daarom hebben wij in de statuten laten opnemen dat onze activiteiten niet bij de dorpsgrens stoppen.

Dit project is ontstaan vanuit een vraag van Stadsdeel Escamp. De man die het balletje liet rollen was Donne Bax van Stichting Building Better People. Het idee is ontstaan vanuit de gedachte dat muziekfestivals vandaag de dag voornamelijk zijn gericht op jonger publiek. Maar hoe is het gesteld met het festivalaanbod voor de ‘oudere jongere’? De generatie die losging op de muziek waarmee Den Haag in een klap beatstad nummer 1 werd? Stichting Popagenda Scheveningen wilde daar graag verandering in brengen. Stadsdeel Escamp heeft Stichting Popagenda Scheveningen benaderd voor het bedenken en realiseren van een evenement voor deze specifieke doelgroep. Met de realisatie van het Haags Beat Festival werd de behoefte van deze doelgroep vervuld. Wij zijn het Stadsdeel ontzettend dankbaar dat zij dit festival mogelijk hebben gemaakt!

Wat is het doel van het Haags Beat Festival?
Met dit project wilde Stichting Popagenda Scheveningen een eerbetoon brengen aan de muziekpioniers die Den Haag voor eeuwig op de kaart hebben gezet in de geschiedenis van de popmuziek. Een belangrijke inspiratie voor ons was mooie hommage aan de Q65 op het Almeloplein in Den Haag. In het kort wil Stichting Popagenda Scheveningen:

  • Een saluut brengen aan hen die de Haagse popmuziek groot hebben gemaakt.
  • De artiesten die zo belangrijk zijn geweest voor de Haagse popmuziek programmeren in festivalvorm.
  • Artiesten van buiten Den Haag, die geïnspireerd werden door de Haagse Beatscene, programmeren.
  • De behoefte van de ‘oudere doelgroep’ aanspreken en bereiken. Deze doelgroep ervaart het tekort aan festivalaanbod als een groot gemis, terwijl de behoefte eraan erg groot is.
  • Ook de jongere (muziektalent)doelgroep aanspreken en bereiken vanwege de cultuurhistorische waarde en de functie als rolmodel van de artiesten uit de jaren 60, 70 en ook 80. Talentontwikkeling speelt ook een grote rol. Voor dit jaar hebben wij een speciale plek ingeruimd voor het Escampse bandcoachingtraject Ready to Play.
  • Het festival onder de aandacht te brengen bij een zo breed en groot mogelijke doelgroep, ook buiten Den Haag.
  • Samenwerken met stichtingen en verenigingen uit het Stadsdeel Escamp.
  • Aantrekkingskracht voor het Stadsdeel Escamp bewerkstelligen.

Waarom is er gekozen voor het Zuiderparktheater als locatie voor het Haags Beat Festival?
De vraag om samenwerking kwam vanuit Stadsdeel Escamp, juist omdat het Openluchttheater weer sinds kort nieuw leven werd ingeblazen. Deze locatie was voor ons achteraf gezien de succesvolle ‘missing link’ waar wij geen moment spijt van hebben gehad. Het theater ademt precies de juiste sfeer uit voor een festival als dit, zo bleek bij de eerste editie in 2017. De fantastische samenwerking met Marijke Reuvers en haar team is daarbij ook een belangrijke factor.

Had je direct na de eerste editie van Haags Beat Festival in 2017 het idee om het een vervolg te geven of was het festival bedoeld als eenmalig festival?
Ja. Hoewel de organisatie zich ook richtte op jong publiek, bleek duidelijk dat de oudere doelgroep (50 – 75 jaar) het Haags Beat festival als een geschenk uit de hemel heeft ervaren, getuige de vele superlatieven van bezoekers op social media. Of zoals een bezoeker zei: “festivals zijn vaak alleen gericht op jongeren, het Haags Beat Festival is een regelrechte hit voor deze oudere doelgroep. Graag volgend jaar weer!”

Ik doe een greep uit de programmering van Haags Beat Festival 2018: Focus, Wild Romance, Massada, The Black Albino’s. Het programma voor de tweede editie van het festival ziet er zeer interessant uit. Naar welk optreden kijk jij het meeste naar uit?
Naar alle optredens, haha. Een veilig antwoord, maar wel de waarheid. Lesley Warendorff en ik hebben een geweldige programmering voor elkaar gekregen en daar zijn wij best wel trots op. En met Fred Zuiderwijk als van podium-naar-podium hoppende presentator sluit het programma naadloos op elkaar aan. En tussendoor kan men onder andere lekker indonesisch eten bij Soeboer of het cultureel muziekerfgoed bekijken (en aanschaffen) van Museum RockArt. Oké, om toch een hoogtepuntje te noemen: Johnny Manuhutu van Massada heeft beloofd om het nummer Nena te spelen; een favoriet van mij.

Naast de bekende namen uit de pophistorie zullen er ook nieuwe talenten optreden tijdens Haags Beat Festival. Hoop je hiermee dat het Haags Beat Festival een springplank zal zijn voor toekomstige legendes van de Haagse popmuziek?
Bij alle festivals en evenementen neemt talentontwikkeling een belangrijke plaats in. Wij geven graag een podium aan jonge talenten, die een optreden op een dergelijk festival mooi meepakken in hun ervaring. In die zin is het Haags Beat Festival zeker een springplank. De tijd zal het leren of de jonge muzikanten zich ontwikkelingen tot de toekomstige legendes van de Haagse Popmuziek.

Wil je de tweede editie van Haags Beat Festival niet missen? Koop dan nu je kaartje via onze website.