Ruud Verwijk (gitarist Pink Project): “De muziek van Pink Floyd blijft inspireren”

Zaterdag 16 juni is het tijd voor een tweede deel van Pink Floyd in Concert door Pink Project. Na een succesvolle show van Pink Floyd in Concert in 2017, komt Pink Project terug met een deel twee. Hoog tijd om te praten met gitarist Ruud Verwijk van Pink Project over het aanstaande concert in het Zuiderparktheater.

Pink Project is al ruim 20 jaar actief als Pink Floyd tribute band wat een behoorlijke tijd is om de Pink Floyd klassiekers ten gehore te brengen. Hoe zijn jullie precies samengekomen?
Pink Project is opgericht in 1994, destijds als eerste Pink Floyd tributeband. Gedreven door succes en aanhoudend enthousiasme van publiek heeft de band zich in de loop der jaren doorontwikkeld tot de huidige vorm.

Hoe blijft het uitdagend genoeg en hou je het vernieuwend, waardoor het niet gaat vervelen?

De muziek van Pink Floyd blijft inspireren en als band zijn we na al die jaren nog steeds bezig met het verder verbeteren van de sound en feel. Daarnaast is Pink Floyd een totaalbeleving waarbij ook de lichtshow, inflatables en projecties een belangrijke rol spelen. Misschien wel het belangrijkste is dat we zelf gepassioneerde fans zijn van deze tijdloze muziek. Als je dit dan op de mooiste podia mag uitvoeren voor een dankbaar, enthousiast en vaak ook emotioneel publiek, dan gaat dit nooit vervelen. Last but not least is Pink Project een hechte vriendenclub van in totaal 16 mensen (band en crew). Dit is een belangrijke factor van ons succes.

Fans en media zeggen her en der dat Pink Project een van de beste Pink Floyd tribute bands ter wereld is en sommigen zeggen dat Pink Project zelfs Pink Floyd 2.0 is. Wat vinden jullie daar van?
Dan zijn we vereerd maar ook realistisch. Als tributeband bestaan we inmiddels al langer dan Pink Floyd zelf heeft bestaan in de originele bezetting. Ons streven is niet alleen om de muziek na te spelen maar ook de ziel erin te leggen zoals Pink Floyd dit ooit zelf bedoelt heeft. Dit is wel de kracht van Pink Project.
De teksten zijn nog steeds actueel en direct te projecteren op de huidige situatie in de wereld. Ik denk dat dit ook deels bedoelt wordt met Pink Floyd 2.0. Ons streven is om elke show weer verder te verbeteren en dit hoor en zie je terug in de reacties. We hebben Pink Floyd meerdere malen live gezien, ook in originele bezetting. Dit heeft veel indruk gemaakt en mede daardoor ben ik ervan overtuigd dat geen enkele tribute het origineel ooit kan overtreffen.

Hoeveel concerten hebben jullie per jaar en gaan jullie daarvoor ook buiten de Nederlandse grenzen? Zo nee, in welke buitenlandse zalen zouden jullie graag willen optreden?
We doen per seizoen gemiddeld 25 concerten veelal in theaters maar ook op poppodia en openlucht theaters. Hoewel we wel aanbiedingen hebben gehad, doen we tot nu toe nog geen buitenlandse shows. Dit om praktische redenen, de meeste bandleden hebben naast Pink Project een full time baan. Als we de mogelijkheid krijgen om op bijzondere locaties te spelen zoals bijvoorbeeld een Arena vergelijkbaar met Pompeii of bij het Battersea Powerstation dan zullen we dit zeker overwegen.

Jullie spelen geregeld in uitverkochte zalen, maar hebben ook opgetreden een aantal keren opgetreden in de Rotterdamse muziektempel Ahoy. Wat voor gevoel geeft dat in een band?
Mijn eerste concert ooit was een optreden van Pink Floyd in 1977 in AHOY. Als puber werd ik direct gegrepen door die totaalbeleving en dit heeft mij nooit meer losgelaten. In 2011 bestond AHOY 40 jaar en de eerste band die in 1971 in AHOY heeft gespeeld was Pink Floyd. Het was voor ons een grote eer destijds gevraagd te worden om een avondvullende Pink Floyd show te verzorgen in AHOY. Om in een uitverkocht AHOY te mogen spelen was voor de hele band een fantastische belevenis die we daarna nog 2 x (in 2012 en 2017) mochten meemaken.

Afgelopen jaar stonden jullie ook op het podium van het Zuiderparktheater met “Pink Floyd in Concert” Part 1, dit jaar komen jullie terug naar het openluchttheater voor een Part 2. Wat is het verschil tussen Part 1 en Part 2 en wat mogen we verwachten tijdens het tweede deel van “Pink Floyd in Concert”?
Het verschil in part 1 en 2 is de setlist, we spelen voor 80 % andere nummers dan tijdens Part Volgens het publiek is dit onze beste setlist ooit omdat alle parels van Pink Floyd voorbij komen. Uiteraard ook met een nieuwe lichtshow.

Pink Project heeft Haagse roots. Wat voor connectie hebben jullie met de Haagse podia en vooral met het Zuiderparktheater?
We hebben zeker Haagse roots, een deel van Pink Project komt uit Den Haag. Ik kwam vroeger als kind al in het Zuiderpark theater om daar kindervoorstellingen te bewonderen. Daarnaast heeft Pink Project in de afgelopen 15 jaar regelmatig in het theater gespeeld.

Nog een laatste vraag: waarom zou men Pink Project live moeten zien in het Zuiderparktheater?
Het Zuiderparktheater voelt voor Pink Project als een thuiswedstrijd. Zo ziet het publiek het ook en daarom zijn onze optredens in het Zuiderpark theater altijd speciaal. Daarnaast is dit de afsluiting van onze tour, we hebben de setlist dan al een seizoen gespeeld en zijn in topvorm.

Last but not least gaan we in het Zuiderparktheater iets speciaals doen. De muziek van Pink Floyd leent zich bij uitstek voor een klassieke invulling. Dit geeft een extra sfeervolle emotionele lading aan die nummers. Tijdens onze shows in het Omniversum december jl. heeft een van de beste cellistes van Nederland, Maya Fridman een aantal nummers mee gespeeld. Dit was een daverend succes. Ook in het Zuiderpark zal zij deel uitmaken van onze show.

Kaarten voor Pink Project in Concert: Part 2  in het Zuiderparktheater zijn verkrijgbaar via onze website.